Jdi na obsah Jdi na menu
 


Archiv

Nalezené příspěvky

6. 8. 2024

Javier Milei a argentinské ekonomické změny

Mnoha lidem se zdá, že Javier Milei byl zvolen díky široce rozšířené nespokojenosti se stavem ekonomiky v Argentině. Je to správný předpoklad?

 
Celý příspěvek

8. 8. 2024

Neoznačené hroby trpících indiánských dětí v kanadském Kamloopsu? Nejspíše jen výnosný hoax!

/ Rubrika: Svoboda a jiné

„Skandál obklopující kanadskou Kamloopskou internátní školu (1890-1969, Britská Kolumbie) je zvláště varovným příběhem o škodách způsobených zištnými politiky a aktivisty podporovaných medii. Skandál z roku 2021 vytryskl z údajného objevu 215 hrobů domorodých dětí. Bylo řečeno, že zemřely za záhadných okolností na katolíky provozované škole a byly pohřbeni v neoznačených hrobech za touto školou. Kamloops byla jednou z největších škol v internátním systému skrze nějž byly indiánské děti kulturně deprogramovány a indoktrinovány tak, aby se z nich stali ‚řádní‘ Kanaďané. Když se tento příběh provalil, přešel tisk k honbě za senzacemi. Noviny CBC dne 28. května tvrdily, že „Ostatky 215 dětí byly nalezeny pohřbené u bývalé kolumbijské internátní školy, tvrdí Indiáni.“ Toronto Star oznamovaly 28. května: „Ostatky 215 dětí byly nalezeny. Nyní říkají indiánští lídři, že Kanada musí pomoci s nalezením zbytku neoznačených hrobů.“ Mezinárodní tisk naskočil na spěchající novinářský vlak se svými vlastními titulky jako třeba v novinách New York Times ze dne 31. května: „Hrozná historie: Masový hrob indiánských dětí je hlášen z Kanady“. Ve skutečnosti nebyly objeveny žádné hroby; jejich existence byla odhadnuta z ‚anomálií“ v zemi, které byly nalezeny půdu zkoumajícím radarem. Takové anomálie jsou nicméně běžné a obvykle ukazují na kořeny stromu, velkou skálu nebo jiné nevinné záležitosti. Dnes po třech letech a po té, co byly vynaloženo téměř 8 milionů dolarů skrze veřejnosti se nezodpovídající fondy, se nikdo neobtěžoval ani začít s výkopy nutnými pro to, aby se něco potvrdilo.“ 

 
Celý příspěvek

14. 8. 2024

Italský fašismus: Bankovnictví ve fašistickém státě

/ Rubrika: Ekonomie

"Italská vláda uplatňuje silný vliv na bankovnictví pomocí korporace, která má silný vliv na politiku, aktivity a postoje všech bank. Je mnohem více než nějakou profesionální asociací s předepsanými pravidly etiky a schvalováním rezolucí, jejichž přijetí je pro banky dobrovolné. Rozhodnutí Korporace bank a spořitelen je v praxi aktem legislativy, které je povinná pro každou banku."

 
Celý příspěvek

17. 8. 2024

Hnutí za nerůst je nehumánní a jeho obhájci jsou s tím spokojeni

Převzetí idejí nerůstu hlavním proudem věští hrozivé následky pro ekonomický blahobyt. Nerůst je vyhlašován jakožto řešení k odvrácení klimatické katastrofy, ale zvrátí ekonomické bohatství výrobců. Udržitelný ekonomický růst se stal v nedávné minulosti normou a jistě se většina lidí nechce navrátit k předindustriální éře s občasným růstem a nízkým životním standardem. Typický dnešní člověk bude neochoten vyměnit hojnost danou ekonomickým růstem za cetky, které si může dovolit méně dynamická společnost. 

 
Celý příspěvek

20. 8. 2024

Ekonom Dominik Stroukal se poněkud mýlí, pokud jde o původ peněz

/ Rubrika: Ekonomie

Ve své nedávno vydané knize „Trhy: Měnová politika pro nadšence a investory“ se její autoři Dominik Stroukal a Jan Berka zabývají mimo dopadu státní měnové politiky na investice a jiné věci i původem peněz.

 
Celý příspěvek

23. 8. 2024

Ludwig von Mises a socialismus německého typu na příkladu Protektorátu Čechy a Morava

/ Rubrika: Ekonomie

Ludwig von Mises je znám svoji ekonomickou kritikou nemožnosti ekonomické kalkulace za socialismu. Přišel také s tím, že označoval nacionální socialismus (nacismus) za určitý druh socialismu. Byly zde nějaké odlišnosti od socialismu sovětského typu, ale v zásadě šlo ve výsledku o docela dost podobný systém.

 
Celý příspěvek

Nalezené složky

Nebyly nalezeny žádné složky